Gedenken

25 oktober 2019. Eurykleia

 

Gedenkplaat heksenvervolging Trier. Foto Eurykleia C. 2019.

 

Het was niet zo erg als in Vlaanderen.

Meteen na de val van Antwerpen (1585) is het daar begonnen. Een specialiteit van de Vlaamse heksenmeesters waren kleine kinderen. Kinderheksen werden tenslotte ook vermoord, maar pas na een proces in de kerkers van de inquisitie – of hadden ze daar iets anders voor? In ieder geval waren er paters genoeg die de kinderen op het blote lijf onderzochten naar het merkteken van de duivel. Het gebeurde ook niet zelden dat heksen in de kerkers zwanger werden. Dan was het ook de duivel die de schuldige was.

 

Ik maak nog even gebruik van de kansen die een zekere afwezigheid me biedt – de afwezigheid van een bepaalde schrijver die de godsdienst wil redden – om de aandacht te vestigen op een gedenkplaat voor de “onschuldige” slachtoffers in Trier. Slachtoffers van “belastering, vervolging, foltering en doding”, staat er. Tenslotte ben ik zelf ook al als heks belasterd.

Rechtsherstel is na zo lange tijd niet goed meer mogelijk, maar tenminste kunnen de slachtoffers gerehabiliteerd worden, In die zin heeft ook de stad Keulen, naast minder grote steden, zich van de praktijk in het verleden gedistantieerd.

En in Huichelarije dan?

Volgens sommigen hebben ze Kristien Hemmerechts daar alleen maar gelanceerd om tóch nog te bewijzen dat heksen echt bestaan.