Koehn als fotograaf (11. appendix)
Coralie Coloratuur. Appendix.
De lezer die zich een Brabander noemt wijst er op dat ik me vergis, als ik Koehns beschrijving van de gebouwen op de Grote Markt van Brussel fout noem (in Koehn als fotograaf 11). Hij zet de puntjes als volgt op de i:
“Op de ene foto staat wel degelijk het Broodhuis en niet het stadhuis
Het opschrift van Koehn is dus correct . Het gaat inderdaad om het Brothaus dat de franstaligen Maison du Roi noemen.
De oudste benaming van het gebouw is “Broodthuys “, de plaats waar de “broodtmaeckers ” hun brood verkochten aan de Brusselaars.
Tijdens de 15de eeuw werden hier echter een aantal hertogelijke diensten gevestigd in wat men van toen af ” ’s Hertogenhuys ” noemde.
Tijdens de 16de eeuw , onder de koning van Spanje , kwam hier het
” ’s Coninckxhuys” in een nieuwbouw ( Keldermans ?) die er ongeveer uitzag als wat er nu staat. De franstaligen hebben dit
“Coninckxhuys ” later vertaald als “maison du roi”.
Het 16de eeuwse gebouw werd echter in de 18de eeuw vervangen door een nieuwbouw. Die was na verloop van tijd bouwvallig.
Tijdens de 19de eeuw heeft men dan (architect Jamar ?) het 16de eeuws Broodhuis gereconstrueerd . Het is vandaag het stedelijk museum Broodhuis , in het Frans Maison du Roi.”
Toch spijt het ons er te moeten op wijzen dat Koehn niet altijd gelijk had!
Mechelen is ook nog Brabant – en in die stad vergiste de Oberleutnant zich door de Sint-Romboutstoren voor die van O.L.Vrouw te houden. Hij had overigens niet zo’n hoge dunk van Sint-Rombouts, behalve dan van de toren – en daarin zal hij volgens mij wél gelijk hebben gehad. Hier de foto met het bijschrift:
In ieder geval verontschuldig ik me voor de – toch wel ergerlijke – misgreep met het Broodhuis. Ik weet niet waar mijn hoofd stond! De meneer uit Brabant zal nu wel denken dat ik volslagen onwetend ben – maar ik weet (met Socrates) tenminste dat ik niets weet.