Koehn als fotograaf (11)

26 november 2018. Coralie Coloratuur.

 

Iemand die zich ‘een Brabander’ noemt heeft belangstelling voor nog meer foto’s van Henry Koehn uit het centrum van Brussel. We hadden er in januari 2017 al een paar gepubliceerd in ‘Koehn als fotograaf (4)’ – foto’s van 5 juni 1940 en vooral (het glasraam van Sint-Goedele) van 2 januari 1941. https://hetparadigma.eu/2017/01/22/henry-koehn-als-fotograaf-4/

Boeiend is ook de foto van de kantwinkel ‘Man spricht deutsch’ onder ‘Koehn als fotograaf (2)’  van 21 september 2016.

Er zitten nog twee nog niet gepubliceerde foto’s van Sint-Goedele in het Archief Rechtvaardige Rechters. 

op de achterkant staat:

 

Een tweede foto van het zuidelijk schip is kennelijk met een tele-objectief gemaakt.

 

Het is verfrissend dat het standbeeld van kardinaal Mercier er toen nog niet stond. Dat het er nu wél staat is een belediging voor alle Vlamingen – die volgens de racist Mercier een volk waren, bestemd om te dienen. Er bestaat een in het stroperigste Schoonvlaams geschreven boek van een zekere Erik Defoort waarin geprobeerd wordt de vrome sympathisant van Charles Maurras (en van alle andere tot dan toe bekende klerikaalfascisten) schoon te wassen en te bewieroken. Wij zullen te hooi en te gras op deze onappetijtelijke zompige soutane terugkomen… er is bijvoorbeeld nog maar weinig aandacht besteed aan zijn activiteiten als ‘filosoof’. (Wat hij over zijn grote vijand Immanuel Kant zegt is om te gieren, de Kant tegen wie hij een ziekelijke haat koesterde. Het hele neothomisme in een notendop.)

Kortom, een uilskuiken en een ware blaas – en dat standbeeld moet weg.

Tenslotte hebben we hier een foto van het stadhuis van Brussel. Koehns opschrift op de achterkant lijkt ons niet helemaal correct te zijn. Misschien kan de heer ‘Brabander’ ons er mee helpen?