Jacob Jordaens in Hamburg

XKH156781 The Curly-Haired Girl (oil on panel) by Jordaens, Jacob (1593-1678) oil on panel 46.5 x 33.8
© Hamburger Kunsthalle

 

 

Lucas Mariën. 11 november 2018.

 

Mea Culpa, inderdaad, ik had iets over Jordaens moeten vertellen, als ik het ook al had over Jan Massys in Hamburg  – de Hamburger Kunsthalle heeft meerdere werken van Jordaens, o.a. enkele mooie tekeningen in het prentenkabinet. En dit kleine schilderij, een subliem portret van – als ik me goed herinner – zijn dochter. Ik moet me op dit moment beperken tot wat me voor de geest staat.

Jordaens was een ketter die meermaals veroordeeld werd maar zich op een of andere manier toch kon handhaven in Antwerpen. Maar hij mocht niet in gewijde grond begraven worden en kreeg een laatste rustplaats buiten het kerkhof van Putte, vlakbij de grens met Nederland. Zijn grafsteen bestond nog in 1893, toen Georges Eekhoud, een in het Frans schrijvende Antwerpenaar, dit alles evoceerde in zijn roman Kees Doorik, twaalfde hoofdstuk. Op het einde van de negentiende eeuw zou er ook een een bronzen buste van Jef Lambeaux op het graf geplaatst zijn.

De kermis van Putte, de laastste van het jaar in de omgeving van Antwerpen, zou volgens Eekhoud eeuwenlang een soort grote eerbetuiging van de bevolking aan Jordaens zijn geweest, een pelgrimage naar het graf van de schilder. De feestelijkheden worden door Eekhoud beschreven als jaarmarkt annex dionysische zwelg- en braspartij.

Meer weet ik niet op dit moment. Ik ben al lang van plan eens naar het Jordaens-monument te gaan zoeken, maar het is er nog niet van gekomen.