LiteraLeaks (4)

 

Beminde chef!

 

Mijn thuiskomst in de Villa moet ik nog even uitstellen omdat ik een omweg maak over Firenze. Ik moet die stad nog eens zien, erin ronddwalen, het Uffizi bezoeken – is het nieuws al doorgedrongen tot in de innere Emigration?

De gehaktballen-multinational McDonalds is een proces begonnen tegen de stad Firenze en eist 18 miljoen schadevergoeding voor gemiste winst. En wel omdat de stad McDonalds verboden heeft een filiaal te openen vlak bij de dom Santa Maria delle Fiore, een meesterwerk van de renaissance-architectuur. Firenze wil zijn historisch centrum (Unesco-werelderfgoed) niet laten schenden en wil het reserveren voor traditionele bedrijfjes en restaurants.

‘Wij zijn het er mee eens dat het culturele en esthetische erfgoed van historische stadscentra moet worden beschermd,’ stelt een zegsman van McDonalds, ‘maar wij kunnen geen discriminerende regelingen accepteren die de vrijheid van het privé initiatief schaden.’

Dat is TTIP, al voor het helemaal is goedgekeurd – of is dat maar voor de schijn? Die paljassen van Eurokraten schenen er tot voor kort gerust in te zijn dat dit verdrag er komt, hoewel niemand het wil. Nu is er, geloof ik, een McDonald verkozen die er ook niet in geïnteresseerd is.

Hier staat een bericht over die McDonalds van Firenze.

http://www.heise.de/tp/features/Pommes-statt-Papst-3464197.html

en ook hier:

https://deutsch.rt.com/europa/43325-mcdonalds-klage-florenz-kultur-kommerz-gesellschaft-italien/

Echt chef, dit uitstel is nodig. Maar ik werk intussen met volle inzet voor onze uitgeverij. Er is belangstelling uit het buitenland voor een vertaling van Marc Reynebeaus dichtbundel ‘Spelbederf’ in het Pools.

 


Onwaardeerlijke Coralie,

 

Denk je dat je McDonalds doeltreffender bestrijdt als je lijfelijk aanwezig bent in Firenze? En moeten de lezers van onze website jouw bijdragen dus nóg langer missen door de schuld van dat gehaktballen-imperium? En is dit soms een website aan het worden over kangoeroevlees en krengen van gedrogeerde voormalige rijpaarden? Bedenk toch, Coralie, dat volgens de ecologische klassiek vooral dames alle heftige bewegingen zouden moeten vermijden: ‘Non vorrei vederle usar movimenti troppo sforzati.’ En vergeet niet dat een Bruegeliaans, een Van Eyckiaans realisme steeds onderworpen is aan de wetten van maat en orde.

De aanslag van die ballenfabriek is intussen meer dan symbolisch! Het zou mij niet verwonderen als de CIA daar achter zat. Popmuzijk, achterlijke films uit Hollywood, derderangse postliteratuur, beeldende ‘kunst’ waarbij je doodvalt van verveling, nu dus zelfs een offensief tegen de wereldberoemde Italiaanse keuken. De kangoeroeslachters denken dat ze daar naast mogen staan. Amerikanen zijn als kinderen die, als de buren een nieuwe auto hebben, ijlings een speelgoedautootje komen laten zien – wij hebben ook iets. En een stuk speelgoed als tegenhanger van het Louvre presenteren.

Je oma heeft een foto kunnen nemen van Melissa Baghijn die zich zit voor te bereiden om een nieuwe infiltratiepoging in Het Paradigma te wagen, namens de CIA en Opus Dei dus.

Melissa Baghijn sterkt zich voor een nieuwe inzet.

Melissa Baghijn sterkt zich voor een nieuwe CIA en Opus Dei inzet tegen Het Paradigma.

 

Wat je schrijft over de vertaling van Frank Hellemaalniets in het Pools…

Ik vind het zo fijn aan een geheime correspondentie als die van ons, die nooit openbaar zal worden gemaakt, dat een mens zo eens zijn mening kan zeggen zonder ieder woord te moeten afwegen. Welnu, die Polen, die hebben in de EU niets te zoeken. Ze hebben de Amerikanen vrijuit laten folteren in hun land en nu moeten ook de fundamentele rechten van hun eigen bevolking eraan geloven. Zonder dat de EU tussenkomt. Maar die Polen doen juist wat de machtige CDU van Angela Merkel ook zou willen: terug naar de Middeleeuwen, de katholieke maatschappij, en afschaffing van de rechtsstaat – cfr. het grondwettelijk hof in Polen.

En dan dat oorlogsstoken tegen Rusland. De literatuurliefhebbers weten dat al lang. Al in 1840 maakte Heinrich Heine bezwaar tegen de Polen ‘die in de hele wereld rondtrekken als propaganda voor de Russenhaat’. (Werke IV/79.) Hun katholicisme sprong ook toen al in het oog: Heine beklaagt hun geestelijke beperktheid, de ‘oerwouden van onwetendheid in hun hoofd, tegelijk onheilspellend en koddig’. (IV/757)

Polen uit de EU! Jouw goede contacten met het Kremlin gebruiken om Vladimir Vladimirovitsj erop te wijzen dat het Russische beschavingswerk in Polen nog niet gedaan is.

Maar ook daarbuiten: het is een vreugde dat Russen, samen met Het Paradigma, weer enige vaart zetten achter de Europese cultuur. Niet met postliteratuur, vanzelfsprekend, maar met echte meesterwerken.