LiteraLeaks (1)

 

Beste Lucas,

 

Ik geloof niet dat we een compromis kunnen vinden in verband met Vladimir Poetin. Het bezwaar dat jij tegen Poetin hebt, is dat hij volgens jou geen literatuur geschreven heeft en dat de Charles Ducal-prijs een literaire prijs is, die Poetin dus niet kan krijgen.

De zeer belangrijke, formeel gave toespraken van Poetin, zoals die over de Amerikaanse hegemonie, die hij hield op de veiligheidsconferentie van München in 2007, erken jij niet als literatuur. Wie zijn volk wil leren denken zal een ruimere blik op de zaak moeten ontwikkelen en rekening moeten houden met het feit dat we leven in een tijdperk van postliteratuur. Als álles literatuur kan zijn, waarom dan ook geen rede van een president die over het algemeen alleen maar belasterd wordt!

Jouw voorstel om een ‘Zoen van Coralie’ als nieuwe, als ‘andere’ prijs in het leven te roepen vind ik niet gelukkig. Een ‘Zoen van Coralie’ – hoeveel gevoel ik er ook in zou leggen – zou gezien worden als een Ducalprijs-Light, en Vladimir Vladimirovitsj zou hem niet willen accepteren.

Trouwens, als ik alle verdienstelijke mensen een zoen zou moeten geven, dan kon ik eeuwig bezig blijven, zelfs zonder gevoel.

Hartelijk,

Coralie.

 


 

 

Aanbiddelijke Coralie.

 

De ecologische klassiek onderscheidt zich juist van de post-literatuur door de zuivering van begrippen, door de deconstructie van laat-romantische opvattingen. Literatuur kunnen zijn: gedichten, novellen en romans, drama’s.

Poetin’s redevoeringen als beschrijvingen van de wereldtoestand kunnen relevant zijn maar… Literatuur is het niet.

Het spijt me heel erg. Misschien zal ik deze website moeten opgeven, maar – blijf dan maar weg.

 

L.

 

PS: Er is een brief van je oma gekomen die vraagt dat je je omzwervingen staakt en weer aan het werk gaan bij Het Paradigma. Onze website – ze heeft zoiets niet meer gelezen sinds ze een tiener was en de Russische literatuur leerde kennen, schrijft ze. Ze zal wel Poesjkin bedoelen, en Lermontov – en dan alle anderen door wie wij allemaal een stuk Rus in ons hebben.