Koehn als fotograaf (2). ‘Man Spricht Deutsch.’

September 2016. CC.

 

Henry Koehn interesseerde zich niet minder voor kunst en antiek dan Arsène Goedertier. Op het Sint-Goedeleplein in Brussel was er een kantwinkeltje dat hem fascineerde.

 

HK kantwinkel 300dpi 001y

 

 

HK kantwinkel verso 001x

 

 

HK kantwinkel detail 2 001x

Eerste foto, detail.

 

Een anekdote

Klaus Koehn (†), neef van Henry en op dat moment burgemeester van Kampen op Sylt, schreef op 19 augustus 2001 in een brief aan Lucas Mariën:

‘Ik herinner me een verhaal uit mijn jeugd. Mijn ouders en Henry Koehn, benevens zijn echtgenote en zijn zuster, de arts Dr. Gertrud Koehn, reisden midden de jaren vijftig naar de wereldtentoonstelling van Brussel. Ze bezochten vanzelfsprekend ook de Grote Markt. Ze interesseerden zich voor de beroemde Brusselse kant en gingen een winkel binnen. Een oudere, zeer gedistingeerde dame die de zaak uitbaatte herkende mijn oom meteen, nog tien jaar na de oorlog. Ze bedankte hem met tranen in de ogen voor de door hem georganiseerde beveiligingsmaatregelen, die de vernietiging van de Grote Markt verhinderd hadden, en ze gaf hem een stuk Brusselse kant cadeau. Ik weet dat mijn oom en met hem de hele familie erg aangedaan waren door deze zo menselijke geste.’

Opmerking Coralie: Als ambtenaar van de ‘Kunstschutz’ was Koehn inderdaad leidinggevend betrokken bij de bescherming van het centrum van Brussel. We komen hierop terug.*

*Opmerking LM: Dit was vanzelfsprekend vóór Coralies vertrek.